Hoeveel belasting betaal je nu eigenlijk als ondernemer ?

 

Dit is een van de meest gestelde vragen aan ons. Het is ook een vraag waar niet een direct antwoord op kan worden gegeven. Het betalen van inkomstenbelasting is namelijk afhankelijk van de persoonlijke situatie. Het betreft een optelsom van inkomsten en aftrekposten. Eén aftrekpost is onder andere de hypotheekrente en die is voor iedereen verschillend.

 

Toch kunnen we een idee geven van de te betalen inkomstenbelasting. Als ondernemer krijg je te maken met een aantal voordelen waardoor je over een lager bedrag inkomstenbelasting betaalt. Hieronder zijn 2 rekenvoorbeelden voor situataties die we regelmatig tegenkomen. Er worden 3 verschillendes situaties voorgerekend.

  1. Als full-time werknemer
  2. Als part-time werknemer en part-time ondernemer (met minder dan 1225 uren besteed aan onderneming)
  3. Als full-time ondernemer, wel / niet in startersfase

 

 Inkomen € 30.000 Inkomen € 50.000
 IB 30k  IB 50k
 Klik op de miniaturen voor een vergroting

 

Je ziet dat je het ondernemerschap gunstig uitpakt ten aanzien van de inkomstenbelasting. Pas vanaf ca € 25.000 'Winst voor belastingen' ga je inkomstenbelasting betalen. Heb je een koophuis en betaal je rente op je lening, dan kun je dat bedrag er nog bij optellen maar het 'Eigenwoning forfait' moet er dan wel eerst vanaf.

 

Nota

Een veel gemaakte vergissing betreft de afdracht van BTW. Dit is geen belasting die de ondernemer betaalt maar uiteindelijk de consument. Ondernemers kunnen BTW van de verkopen verrekenen met die van de inkopen. De ondernemer is slechts de incasso voor de overheid. Op alle facturen wordt 9 of 21% BTW toegevoegd. Dit is het bedrag dat bovenop de eigen werkzaamheden of producten wordt geplaatst. De ondernemer moet zelf kunnen leven van het bedrag zonder de BTW. 


Rekenvoorbeeld

Onderstaande tabel bevat van een kwartaal de verkopen en de inkopen in €. Voor het gemak reken we met 21% BTW.

  Bruto  Netto BTW
 Verkopen 7.210 6.000 1.210
 Inkopen 1.210 1.000 210
 Verschil 6.000 5.000 1.000

 

De ondernemer heeft aan BTW € 1.210 aan verkopen af te dragen en € 210 aan inkopen terug te vorderen. Netto moet de ondernemer € 1.000 af dragen aan de belastingdienst. Dit moet de ondernemer afgedragen hebben voor het einde van de eerstvolgende maand. De ondernemer moet zelf rekening houden met de eigen netto marge van € 5.000 euro en niet met de bruto marge van € 6.000.